Followers

Wednesday, March 13, 2013

Veinine pardipraad


Kõik kogused on väga umbes pandud, kõik käib niiöelda tunde ja silma järgi.

sul on vaja:

1 Part, jahutatult on alati parem, minu oma on 2 kilone.
1 sidrun
Hapukapsas 300 gr
jõhvikad 250 gr
õuna, peab olema hapukas, olen kasutanud ka paradiisiõuna kompotti, kui pole olnud käepärast 
Jämesoola
Küüslaugupipar
Must pipar
Tüümian, kuivatatud
Ürdisegu küüslauguga (santamarina)
Pudel punast veini, mina üldjuhul võtan mõne soodsama poolmagusa ja vaatan et sobiks pardiga või linnulihaga. 

Kui on sügavkülma part, siis tuleks see külmkappi sulama panna nii umbes 2 päeva varem

Pese part hoolikalt seest, erinevatest praakidest. kuivata paberiga. tee pardi nahka ettevaatlikult lõiked, et liha ei saaks kahjustatud. nüüd lõika sidrun keskelt pooleks ja selle küljest üks ilus 1 cm jäme ratas, mis jäta kõrvale täidiseks, ülejäänud sidrunipoolikud pigista pardi sisemusse ja ka väljapoole, et oleks ühtlaselt kaetud sidrunimahlaga. raputa sisse ohtralt soola ja pipart, hõõru käega sisemusest laiali ühtlaselt. nüüd topi pungil täis vaheldumisi hapukapsas, jõhvikad, õunad, ja sidruniviilust lõigatud sektorid, kuni part saab paksult ja tihedalt täis head ja paremat. nüüd on vaja paksemat nõela ja niiti. tavalise niidi puhul pane see neljakordselt nõelast läbi, muidu võib see puruneda küpsemise käigus. õmble avaused tihedalt kinni. võib tõmmata ka üle pardi niidiga, et tiivad ja koivad lahti ei lööks küpsemise käigus. raputa ülejäänud maitseained pardile, ohtralt, ning hõõru part sisse ning jäta mõneks ajaks maitsestuma. mõne tunni möödudes, keera ahi umbes 220 kraadini ning pane part küpsema, umbes 1,5 tunni möödudes vala part üle veiniga ning keera part teisele küljele, küpseta veel umbes 1,5 tundi. aegajalt tuleb pardile juua anda ehk kasta. 

No comments:

Post a Comment